A CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye szabályait enyhítették ugyan, és így az igénylés feltételei is egyszerűsödtek, de külön szabályok vonatkoznak az új és a használt ingatlanok vásárlására.

A CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy megkapjuk az igényelt összeget!

Fontos feltétel CSOK igénylésekor a gyermek, vagy gyermekek megléte, illetve vállalása. Ez utóbbi esetben a pár egyik felének 40 év alattinak kell lennie. Ezeken felül szükség van még erkölcsi bizonyítványra mindkét féltől, illetve köztartozás-mentességet igazoló okiratra és legalább 180 napos, folyamatos TB-jogviszonyra. Három gyermek és új ingatlan esetén azonban van még egy plusz feltétel, ez pedig két év folyamatos TB-jogviszony és a benyújtás napját megelőző minimum 180 nap folyamatos foglalkoztatottság bel-, vagy külföldön, az igénylő, vagy pár esetén az egyik fél részéről, amiben maximum 30 nap megszakítás lehetséges. Az igénylőnek és gyermekeinek legalább 10 éven át életvitelszerűen használniuk kell a megvásárolt ingatlant, emellett hozzá kell járulniuk, hogy használt lakás vásárlása esetén az ingatlanra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyeztessen be.

Érdemes tudni, hogy törölték azt a feltételt, hogy a KHR-rendszerben nem szerepelhet sem az igénylő, sem házastársa 1 évre visszamenőleg! Kérj ajánlatot itt!

És most lássuk, mire vehető igénybe a CSOK! Minimum komfortos, vagy a bővítést követően komfortossá váló, meglévő lakás, vagy ház bővítésére. De ez esetben a számlákkal igazolt bekerülési költség 50%-át nem haladhatja meg a támogatás összege. Szintén felhasználható minimum komfortos, használt lakás, vagy ház 2008. július 1-jén, vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új, összkomfortos ingatlan megvásárlására, utóbbi esetében építésére is. Lényeges, hogy meglévő ingatlan felújítása a CSOK igénybe vételével nem lehetséges. Bővítése, ami legalább egy szobával való bővítést, vagy tetőtér-beépítést jelent!

Ha te is családos vagy, vagy tervbe vetted, és a CSOK mellé jelzáloghitelt is fel szeretnél venni, tekintsd meg oldalunkon a lehetőségeket, és válaszd azt, amelyik a számodra leginkább megfelelő! Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális személyi kölcsön ajánlatait!

Tanácstalan vagy? Nincs időd foglalkozni a hitelügyintézéssel? Mi szívesen segítünk szaktanácsadással és hitelednek teljes körű ügyintézésével egyaránt.

Ismerkedjen meg velünk!