A CSOK igénylésének feltételeiről

2018.01.30.

A CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye szabályait enyhítették ugyan, és így az igénylés feltételei is egyszerűsödtek, de külön szabályok vonatkoznak az új és a használt ingatlanok vásárlására.

A CSOK igénylésének feltételeiről

A CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy megkapjuk az igényelt összeget!

Fontos feltétel CSOK igénylésekor a gyermek, vagy gyermekek megléte, illetve vállalása. Ez utóbbi esetben a pár egyik felének 40 év alattinak kell lennie. Ezeken felül szükség van még erkölcsi bizonyítványra mindkét féltől, illetve köztartozás-mentességet igazoló okiratra és legalább 180 napos, folyamatos TB-jogviszonyra. Három gyermek és új ingatlan esetén azonban van még egy plusz feltétel, ez pedig két év folyamatos TB-jogviszony és a benyújtás napját megelőző minimum 180 nap folyamatos foglalkoztatottság bel-, vagy külföldön, az igénylő, vagy pár esetén az egyik fél részéről, amiben maximum 30 nap megszakítás lehetséges. Az igénylőnek és gyermekeinek legalább 10 éven át életvitelszerűen használniuk kell a megvásárolt ingatlant, emellett hozzá kell járulniuk, hogy használt lakás vásárlása esetén az ingatlanra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyeztessen be.

Érdemes tudni, hogy törölték azt a feltételt, hogy a KHR-rendszerben nem szerepelhet sem az igénylő, sem házastársa 1 évre visszamenőleg!

És most lássuk, mire vehető igénybe a CSOK! Minimum komfortos, vagy a bővítést követően komfortossá váló, meglévő lakás, vagy ház bővítésére. De ez esetben a számlákkal igazolt bekerülési költség 50%-át nem haladhatja meg a támogatás összege. Szintén felhasználható minimum komfortos, használt lakás, vagy ház 2008. július 1-jén, vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új, összkomfortos ingatlan megvásárlására, utóbbi esetében építésére is. Lényeges, hogy meglévő ingatlan felújítása a CSOK igénybe vételével nem lehetséges. Bővítése, ami legalább egy szobával való bővítést, vagy tetőtér-beépítést jelent!

Ha te is családos vagy, vagy tervbe vetted, és a CSOK mellé jelzáloghitelt is fel szeretnél venni, tekintsd meg oldalunkon a lehetőségeket, és válaszd azt, amelyik a számodra leginkább megfelelő! Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális személyi kölcsön ajánlatait!

További blogbejegyzések

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb […]

Tovább olvasom
CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

2019.06.07.

A CSOK háromgyermekes családok számára igénybe vehető típusát 10+10-nek hívták egészen tavaly decemberig, azóta azonban CSOK 10+15 a neve, és nyilván te is kitaláltad, hogy a 10 és a 15 forintot jelent, méghozzá milliós tételben! Nagycsaládosoknak ez komoly segítséget jelent a saját otthon megteremtéséhez, de azoknak is, akik csak most tervezik a családalapítást. Ha Téged is érint, akkor érdemes lesz elolvasnod a cikkünket!

Tovább olvasom
CIB lakáshitel részletek

CIB lakáshitel részletek

2019.03.18.

Mivel az utóbbi időben felpörgött az ingatlanpiac, és a CSOK is hozzátette ehhez a magáét, a lakáshitelek is rohamos fejlődésnek indultak. Minden bank megpróbál a konkurencia alá licitálni, így a kamatok is egyre kedvezőbbek. Nézzük meg, mit tud nyújtani a CIB lakáshitel!

Tovább olvasom
CSOK használt házra

CSOK használt házra

2019.05.21.

A CSOK az utóbbin idők slágertémája szinte mindenhol; a tévé, rádió és az online hírportálok ezzel vannak tele. Mi se maradhatunk ki belőle, hiszen tényleg egy lényeges témáról van szó. Ráadásul az újdonságok között az is szerepel, hogy idén már a CSOK használt házra is igénybe vehető, ami jókora lökést adhat nem csak az ingatlanpiacnak, de a hitelezésnek is. Mivel mi pont ez utóbbival foglalkozunk, érintettek vagyunk benne.

Tovább olvasom