Hitelt alacsony kamatra, egy-két tipp a hitelfelvételhez. 

Hitelt alacsony törlesztőrészlettel, akkor tudunk felvenni, ha minél kedvezőbb kamatozású konstrukciót tudunk választani. A jelenlegi lakás- és egyéb jelzáloghitelek referenciakamathoz kötöttek. Azt jelenti, hogy egy független külső kamatlábhoz igazítják a kamatok változását. A bank megadja, hogy mihez viszonyítva állapítja meg a hitelek kamatait, és ahhoz képest milyen plusz költséggel biztosítja a hitel felvételét.

A leggyakoribb referenciakamat a bankközi piacon kialakuló kamat, aminek a mértéke összefügg a jegybanki alapkamattal. A hiteleknél a bank azt adja meg, hogy mondjuk ehhez a bankközi piacon kialakuló kamathoz képest mekkora a felár, illetve hogy milyen sűrűn változtatja a hitelek kamatait. Ha háromhavonta újrakalkulálják a hitelt, akkor negyedévente változik a havi törlesztő, ha változott a referenciakamat. Ez alapkamat-csökkenésénél jó hír, emelkedésnél már nem igazán. Ha három éves a kamatperiódus, akkor a következő három évben fix a kamat.

Eddig is elérhetőek voltak a 3-10 éves kamatperiódusú hitelek. Mostanra több banknál is megjelentek ilyen termékek, sőt, már léteznek akár 15-20 évig fix lakáshitelek, ráadásul ezek árazása nem sokkal magasabb, mint a normál hiteleké.

A piaci folyamatokból látható, hogy egyre több lehetőség van a hitelek kamatának alacsonyan tartására, és érdemes is élni vele, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés akár néhány éven belül. Ha most veszel fel hitelt, fixáld a jelenlegi, alacsony kamatot, és ha már van hiteled, érdemes kiváltani egy hosszú távon is fix kamatozású hitelre! A döntéskor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hiteleknek már a folyósítás előtt is vannak költségei.

Ez hitelkonstrukciónként változik, így érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott ajánlat milyen előre fizetendő díjakat tartalmaz. Ez lehet hitelbírálati díj, folyósítási költség, vagy számlanyitási díj, de egyéb rejtett költségek is előfordulhatnak. Van olyan pénzintézet, ami nem kéri előre ezeket a díjakat, hanem folyósítás után vonja le a számláról.

Ha hitelt alacsony kamatra szeretnél és a legalacsonyabb kamatozású hiteleket keresed, nálunk megtalálod!
Hasonlítsd össze különböző bankok

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális személyi kölcsön ajánlatait!

Tanácstalan vagy? Nincs időd foglalkozni a hitelügyintézéssel? Mi szívesen segítünk szaktanácsadással és hitelének teljes körű ügyintézésével egyaránt.

Ismerkedjen meg velünk!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!