Hitelt alacsony kamatra, lehetséges-e?

2017.11.28.

Hitelt alacsony kamatra, egy-két tipp a hitelfelvételhez. 

Hitelt alacsony kamatra, lehetséges-e?

Hitelt alacsony törlesztőrészlettel, akkor tudunk felvenni, ha minél kedvezőbb kamatozású konstrukciót tudunk választani. A jelenlegi lakás- és egyéb jelzáloghitelek referenciakamathoz kötöttek. Azt jelenti, hogy egy független külső kamatlábhoz igazítják a kamatok változását. A bank megadja, hogy mihez viszonyítva állapítja meg a hitelek kamatait, és ahhoz képest milyen plusz költséggel biztosítja a hitel felvételét.

A leggyakoribb referenciakamat a bankközi piacon kialakuló kamat, aminek a mértéke összefügg a jegybanki alapkamattal. A hiteleknél a bank azt adja meg, hogy mondjuk ehhez a bankközi piacon kialakuló kamathoz képest mekkora a felár, illetve hogy milyen sűrűn változtatja a hitelek kamatait. Ha háromhavonta újrakalkulálják a hitelt, akkor negyedévente változik a havi törlesztő, ha változott a referenciakamat. Ez alapkamat-csökkenésénél jó hír, emelkedésnél már nem igazán. Ha három éves a kamatperiódus, akkor a következő három évben fix a kamat.

Eddig is elérhetőek voltak a 3-10 éves kamatperiódusú hitelek. Mostanra több banknál is megjelentek ilyen termékek, sőt, már léteznek akár 15-20 évig fix lakáshitelek, ráadásul ezek árazása nem sokkal magasabb, mint a normál hiteleké.

A piaci folyamatokból látható, hogy egyre több lehetőség van a hitelek kamatának alacsonyan tartására, és érdemes is élni vele, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés akár néhány éven belül. Ha most veszel fel hitelt, fixáld a jelenlegi, alacsony kamatot, és ha már van hiteled, érdemes kiváltani egy hosszú távon is fix kamatozású hitelre! A döntéskor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hiteleknek már a folyósítás előtt is vannak költségei.

Ez hitelkonstrukciónként változik, így érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott ajánlat milyen előre fizetendő díjakat tartalmaz. Ez lehet hitelbírálati díj, folyósítási költség, vagy számlanyitási díj, de egyéb rejtett költségek is előfordulhatnak. Van olyan pénzintézet, ami nem kéri előre ezeket a díjakat, hanem folyósítás után vonja le a számláról.

Ha hitelt alacsony kamatra szeretnél és a legalacsonyabb kamatozású hiteleket keresed, nálunk megtalálod!

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális személyi kölcsön ajánlatait!

Takarék jelzáloghitel Takarék jelzáloghitel

További blogbejegyzések

Miért éri meg a hitelkiváltás a lakáshitelek esetében?

Miért éri meg a hitelkiváltás a lakáshitelek esetében?

2020.02.07.

Azt, hogy miért éri meg a hitelkiváltás általában, már többször tárgyaltuk itt, a blogon, azonban arra eddig nem áldoztunk cikket, hogy kiderítsük, miért éri meg specifikusan a lakáshiteleknél. Pótoljuk az elmaradást; az alábbiakban erről olvashatsz.

Tovább olvasom
Adósságrendezés személyi kölcsönnel

Adósságrendezés személyi kölcsönnel

2019.03.26.

Többször is fejtegettük már az adósságrendezés személyi kölcsönnel előnyeit, de új olvasóink kedvéért ismét elővesszük a témát, ezúttal egy másik szemszögből. Mikor érdemes ezt személyi kölcsönnel megoldani?

Tovább olvasom
Személyi kölcsön adósságrendezésre – Szabadulás a pénzügyi csapdából

Személyi kölcsön adósságrendezésre – Szabadulás a pénzügyi csapdából

2017.07.31.

 Személyi kölcsön adósságrendezésre kézenfekvő megoldás abban az esetben, ha megfelelő jövedelmet és munkaviszonyt tud igazolni a bank felé. Személyi kölcsön igénylésénél már a minimálbér is elég lehet – természetesen ez attól is függ, mekkora az adósság összege, amit rendezni szeretne!

Tovább olvasom
Adósságrendező hitel igénylése a megoldás hitelei összevonására

Adósságrendező hitel igénylése a megoldás hitelei összevonására

2017.03.09.

Adósságrendező hitel igénylése: a lehetőség halmozott hitelek újratervezésére! Ha több felvett hitele is van egyidejűleg, az adósságrendező hitel éppen ilyen helyzetekre kínál jelentős könnyebbséget. De vajon hogyan is alakult ki a jelenlegi helyzet?

Tovább olvasom