A lakástakarék kiváló megoldás arra, hogy egyazon ingatlanra akár többször is igénybe vehessük az állami támogatás összegét.
Ezzel jelentősen megnövelhetjük pl. az önerőt, ha a gyereknek vagy a családi otthon megteremtéséhez lakásvásárláshoz szeretnénk majd hitelt felvenni. De összejöhet a felújításhoz szükséges összeg akár hitel nélkül is.

Ráadásul a bankok is méltányolják, hogy takarékoskodtunk, továbbá kedvezően ítélik meg azt is, ha pontosan fizettük a lakástakarékot hónapról hónapra. Megbízható, jól fizető ügyfélnek számítunk a szemükben ezek alapján.

Lakástakarék fizetésével hogyan többszörözhetjük meg az állami támogatást?

Alapszabály:

Egy személy egyszerre egy lakástakarékkal rendelkezhet, úgy, hogy annak ő maga a kedvezményezettje. Ebben az esetben a szerződő fél maga a kedvezményezett is. Ő fizeti a havi részleteket, és ő rendelkezik a megtakarított pénz + az állami támogatás együttes összegével.

A szerződő fél mást nevez meg kedvezményezettként:

A jogszabály lehetőséget kínál arra, hogy egy személy több szerződést is kössön. A kitétel az, hogy kedvezményezettként csak egy szerződésben szerepelhet – viszont köthet úgy szerződést, hogy valamely vér szerinti rokonát jelöli meg kedvezményezettként.

A futamidő végén pedig az egy névre kötött szerződések kedvezményezettjei rendelkezhetnek úgy, hogy egyazon ingatlan megvételére használják fel az állami kedvezménnyel megnövelt megtakarítások összegét. Így vehetjük igénybe többször is az állami támogatás összegét. 

Ami még hasznos tudni a lakástakarék gyerekre történő megkötése előtt

  • Érdemes a rövidebb, általában 4 éves futamidejű lakástakarékot választanunk, ugyanis ebben az esetben tehetünk szert a legmagasabb hozamra.
  • Alaposan számoljunk utána, mennyi pénzt tudunk havonta félretenni anélkül, hogy megélhetésünk veszélybe kerülne. Hasznos lehet, ha számolunk némi biztonsági tartalékkal is váratlan helyzetekre.
  • Hosszabb távban is gondoljuk át, mennyit kell fizetnünk, ha a megtakarításhoz kapcsolódó kedvező kamatozású hitellel is élni kívánunk.

Lakástakarék gyerekre – hogyan használható fel, ha a lejáratkor még kiskorú a gyermek?

Lakástakaréknál az a bevett gyakorlat, hogy a kedvezményezettként megjelölt és lejáratkor még kiskorú gyermek esetében is igénybe vehető a megtakarítás. A szülő (ill. a gyermek törvényes gyámja) szabadon rendelkezhet a megtakarítással –nem kizárólagosan a gyermek lakáscéljára fordítva azt.

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy a lakástakarék gyerekre megkötött összegének folyósításához mégis kérik a gyámhivatal engedélyét.

Hasonlítsa össze egy helyen a bankok lakástakarék ajánlatait!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!