Lakástakarék gyerekre: Gondoskodás okosan, rugalmasan.

2017.09.24.

A lakástakarék kiváló megoldás arra, hogy egyazon ingatlanra akár többször is igénybe vehessük az állami támogatás összegét. Ezzel jelentősen megnövelhetjük pl. az önerőt, ha a gyereknek vagy a családi otthon megteremtéséhez lakásvásárláshoz szeretnénk majd hitelt felvenni. De összejöhet a felújításhoz szükséges összeg akár hitel nélkül is. Ráadásul a bankok is méltányolják, hogy takarékoskodtunk, továbbá kedvezően ítélik meg azt is, ha pontosan fizettük a lakástakarékot hónapról hónapra. Megbízható, jól fizető ügyfélnek számítunk a szemükben ezek alapján.

Lakástakarék gyerekre: Gondoskodás okosan, rugalmasan.

Lakástakarék fizetésével hogyan többszörözhetjük meg az állami támogatást?

Alapszabály:

Egy személy egyszerre egy lakástakarékkal rendelkezhet, úgy, hogy annak ő maga a kedvezményezettje. Ebben az esetben a szerződő fél maga a kedvezményezett is. Ő fizeti a havi részleteket, és ő rendelkezik a megtakarított pénz + az állami támogatás együttes összegével.

A szerződő fél mást nevez meg kedvezményezettként:

A jogszabály lehetőséget kínál arra, hogy egy személy több szerződést is kössön. A kitétel az, hogy kedvezményezettként csak egy szerződésben szerepelhet – viszont köthet úgy szerződést, hogy valamely vér szerinti rokonát jelöli meg kedvezményezettként.

A futamidő végén pedig az egy névre kötött szerződések kedvezményezettjei rendelkezhetnek úgy, hogy egyazon ingatlan megvételére használják fel az állami kedvezménnyel megnövelt megtakarítások összegét. Így vehetjük igénybe többször is az állami támogatás összegét. 

Ami még hasznos tudni a lakástakarék gyerekre történő megkötése előtt

  • Érdemes a rövidebb, általában 4 éves futamidejű lakástakarékot választanunk, ugyanis ebben az esetben tehetünk szert a legmagasabb hozamra.
  • Alaposan számoljunk utána, mennyi pénzt tudunk havonta félretenni anélkül, hogy megélhetésünk veszélybe kerülne. Hasznos lehet, ha számolunk némi biztonsági tartalékkal is váratlan helyzetekre.
  • Hosszabb távban is gondoljuk át, mennyit kell fizetnünk, ha a megtakarításhoz kapcsolódó kedvező kamatozású hitellel is élni kívánunk.

Lakástakarék gyerekre – hogyan használható fel, ha a lejáratkor még kiskorú a gyermek?

Lakástakaréknál az a bevett gyakorlat, hogy a kedvezményezettként megjelölt és lejáratkor még kiskorú gyermek esetében is igénybe vehető a megtakarítás. A szülő (ill. a gyermek törvényes gyámja) szabadon rendelkezhet a megtakarítással –nem kizárólagosan a gyermek lakáscéljára fordítva azt.

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy a lakástakarék gyerekre megkötött összegének folyósításához mégis kérik a gyámhivatal engedélyét.

Hasonlítsa össze egy helyen a bankok lakástakarék ajánlatait!

További blogbejegyzések

Lakástakarék – Extra hozamú megtakarítás lakáscélú felhasználásra

Lakástakarék – Extra hozamú megtakarítás lakáscélú felhasználásra

2017.06.24.

Mi az lakástakarék lényege? A lakástakarék lakásvételre vagy meglévő lakás felújítására, bővítésére, modernizálására, berendezésére fordítható megtakarítási forma. Befizetett pénzünk mellé jelentős összegű állami támogatást is kapunk.

Tovább olvasom
Milyen megtakarítási lehetőségek vannak?

Milyen megtakarítási lehetőségek vannak?

2018.03.31.

Ha annyi forintunk lenne, ahányszor a fenti kérdést feltették nekünk, soha többé nem kéne takarékoskodnunk. De félre a tréfával; mint minden pénzügyi kérdés, ez is nagy komolyságot igényel! A megtakarítási kérdése nagyon fontos, hiszen sok múlhat rajta, és egyáltalán nem mindegy, hogy hova fekteted be a pénzedet!

Tovább olvasom
Megtakarítás, akkor lakástakarék!

Megtakarítás, akkor lakástakarék!

2018.09.24.

A fenti kérdésre tulajdonképpen nagyon egyszerű a válasz: mert ennek a legnagyobb a hozama; de azért ez nem ennyire egyértelmű, hiszen rengeteg megtakarítás létezik a piacon, és mindegyik másért lehet jó.

Tovább olvasom
LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

2016.09.11.

LTP azaz lakástakarék pénztár: mint a neve is mutatja, lakáscélú takarékoskodás. Lényege, hogy a választott futamidő alatt minden hónapban precízen befizetünk egy fix összeget, melyet félre tudunk tenni. Az állam minden évben hozzáteszi az egy év alatt befizetett összeg 30%-át, mely vissza nem térítendő juttatás, továbbá kamat is jár a betétre. Az állami támogatás legmagasabb összege éves szinten max.72.000 Ft. Ezt a legmagasabb betéti összeg esetén tudjuk elérni, mely havonta max. 20.000 Ft.

Tovább olvasom