Lakástakarék gyerekre: Gondoskodás okosan, rugalmasan.

2017.09.24.

A lakástakarék kiváló megoldás arra, hogy egyazon ingatlanra akár többször is igénybe vehessük az állami támogatás összegét. Ezzel jelentősen megnövelhetjük pl. az önerőt, ha a gyereknek vagy a családi otthon megteremtéséhez lakásvásárláshoz szeretnénk majd hitelt felvenni. De összejöhet a felújításhoz szükséges összeg akár hitel nélkül is. Ráadásul a bankok is méltányolják, hogy takarékoskodtunk, továbbá kedvezően ítélik meg azt is, ha pontosan fizettük a lakástakarékot hónapról hónapra. Megbízható, jól fizető ügyfélnek számítunk a szemükben ezek alapján.

Lakástakarék gyerekre: Gondoskodás okosan, rugalmasan.

Lakástakarék fizetésével hogyan többszörözhetjük meg az állami támogatást?

Alapszabály:

Egy személy egyszerre egy lakástakarékkal rendelkezhet, úgy, hogy annak ő maga a kedvezményezettje. Ebben az esetben a szerződő fél maga a kedvezményezett is. Ő fizeti a havi részleteket, és ő rendelkezik a megtakarított pénz + az állami támogatás együttes összegével.

A szerződő fél mást nevez meg kedvezményezettként:

A jogszabály lehetőséget kínál arra, hogy egy személy több szerződést is kössön. A kitétel az, hogy kedvezményezettként csak egy szerződésben szerepelhet – viszont köthet úgy szerződést, hogy valamely vér szerinti rokonát jelöli meg kedvezményezettként.

A futamidő végén pedig az egy névre kötött szerződések kedvezményezettjei rendelkezhetnek úgy, hogy egyazon ingatlan megvételére használják fel az állami kedvezménnyel megnövelt megtakarítások összegét. Így vehetjük igénybe többször is az állami támogatás összegét. 

Ami még hasznos tudni a lakástakarék gyerekre történő megkötése előtt

  • Érdemes a rövidebb, általában 4 éves futamidejű lakástakarékot választanunk, ugyanis ebben az esetben tehetünk szert a legmagasabb hozamra.
  • Alaposan számoljunk utána, mennyi pénzt tudunk havonta félretenni anélkül, hogy megélhetésünk veszélybe kerülne. Hasznos lehet, ha számolunk némi biztonsági tartalékkal is váratlan helyzetekre.
  • Hosszabb távban is gondoljuk át, mennyit kell fizetnünk, ha a megtakarításhoz kapcsolódó kedvező kamatozású hitellel is élni kívánunk.

Lakástakarék gyerekre – hogyan használható fel, ha a lejáratkor még kiskorú a gyermek?

Lakástakaréknál az a bevett gyakorlat, hogy a kedvezményezettként megjelölt és lejáratkor még kiskorú gyermek esetében is igénybe vehető a megtakarítás. A szülő (ill. a gyermek törvényes gyámja) szabadon rendelkezhet a megtakarítással –nem kizárólagosan a gyermek lakáscéljára fordítva azt.

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy a lakástakarék gyerekre megkötött összegének folyósításához mégis kérik a gyámhivatal engedélyét.

Hasonlítsa össze egy helyen a bankok lakástakarék ajánlatait!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Cofidis Megújuló Hitel

THM

20,35%

Futamidő

57 hónap

Hitelösszeg

1.500.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

5,7%

Futamidő

72 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 420.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire használható fel a lakástakarék összeg?

Mire használható fel a lakástakarék összeg?

2018.04.16.

Sokan nem tudják, hogy a közismert célokon felül mire lehet felhasználni a lakástakarék által elérhető megtakarítási összeget és az állami támogatást, ezért úgy döntöttünk, hogy minden részletre kiterjedően végigvesszük a lakásvásárláson és felújításon, valamint a hitel-előtörlesztésen felüli lehetőségeket!

Tovább olvasom
Adunk pár tippet, hogy kezeld jól a pénzed!

Adunk pár tippet, hogy kezeld jól a pénzed!

2019.04.10.

Kifolyik a pénz a kezeid közül? Nem vagy egyedül; sajnos vagyunk páran, akiknek nem adatott meg a képesség, hogy jól bánjanak az anyagi forrásaikkal. A képesség azonban tanulható, és ha elolvasod az alábbi cikkünket, Te is közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy gyarapíthasd a vagyonod! Ezért adunk pár tippet!

Tovább olvasom
LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

2016.09.11.

LTP azaz lakástakarék pénztár: mint a neve is mutatja, lakáscélú takarékoskodás. Lényege, hogy a választott futamidő alatt minden hónapban precízen befizetünk egy fix összeget, melyet félre tudunk tenni. Az állam minden évben hozzáteszi az egy év alatt befizetett összeg 30%-át, mely vissza nem térítendő juttatás, továbbá kamat is jár a betétre. Az állami támogatás legmagasabb összege éves szinten max.72.000 Ft. Ezt a legmagasabb betéti összeg esetén tudjuk elérni, mely havonta max. 20.000 Ft.

Tovább olvasom
A személyi kölcsön, mint önerő lakáshitelhez?

A személyi kölcsön, mint önerő lakáshitelhez?

2018.06.16.

Az adósságfék-szabályozás miatt manapság már nem lehet önerő nélkül lakáshitelt felvenni, mert a hitelösszeg csak az ingatlan piaci értékének 80%-a lehet. Ha nem áll a rendelkezésedre az a bizonyos 20%, akkor több lehetőséged is van; persze csak akkor, ha meg tudod oldani.

Tovább olvasom