Jelzáloghitel szabad felhasználásra – Teljes szabadság kedvezőbb kamattal!

2017.09.22.

Egy jelzáloghitel szabad felhasználásra sokkal kedvezőbb konstrukció lehet, – különösen nagyobb összegek esetében,- mint pl. egy személyi kölcsön. A jelzáloghitelnél a hosszabb futamidőnek köszönhetően kisebb törlesztő részlet terheli meg a családi költségvetést. Azonban itt is megvan a lehetőségünk tartozásunk mielőbbi törlesztésére, mivel számolhatunk az elő-és végtörlesztés lehetőségével. Tény, hogy ennek is van költsége, de jóval kevesebb, mint amennyit a hátralévő időszak kamatai jelentenének.

Jelzáloghitel szabad felhasználásra - Teljes szabadság kedvezőbb kamattal!

Szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése – Milyen típusú ingatlanokat ajánlhatunk fel fedezetként?

Jelzáloghitelhez fedezetként elfogadható ingatlanok: (a bankok Hirdetményeikben tudunk utánanézni pontosan)

Lakóingatlanként bejegyzett ingatlanok különböző fajtái:
Családi ház
Ikerház
Sorházi lakás
Társasházi lakás
Osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan
Vegyes funkciójú lakóingatlan
(ez a típus csak akkor fogadható el, ha a lakott területként használt terület az ingatlan összterületének 50%-nál nagyobb!)

Egyéb elfogadható ingatlanok:
Hétvégi ház, nyaraló, üdülő

Beépítetlen területépítési telek

Némely bank elfogad a felsorolt kategóriákhoz nem besorolható egyéb ingatlant is – ez függhet pl. a felvenni kívánt összeg nagyságától, de jövedelmünk mértékétől is. Mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetnie még az igénylés benyújtása előtt!

Fontos tudnivaló az ingatlanokkal kapcsolatban, hogy egy jelzáloghitel ügyletbe maximum 3 ingatlant vonhatunk be fedezetként. A bankok előírják azt is az ingatlan típusán kívül, hogy mennyi a minimum elvárt forgalmi/piaci értéke az ingatlannak az igényelt összeghez viszonyítva. Szintén meghatározzák az ingatlan megterhelhetőségének mértékét is, annak százalékosan megjelölt arányában rögzítve.

A bankok között kisebb nagyobb eltérések vannak, nézzünk utána pontosan, érdemes!

Jelzáloghitel szabad felhasználásra – Az ingatlanfedezet mellé miért kér a bank jövedelemigazolást is?

Attól, hogy van egy fedezetként felajánlható ingatlanunk, a bank felé ez önmagában még nem elegendő biztosíték fizetőképességünk igazolására. Hiszen törleszteni csak valamilyen bevételből tudunk!
Ezért szükséges igazolnunk – túl azon, hogy az ingatlan tulajdonosaként / résztulajdonosaként szerepelünk a tulajdoni lapon megbízható jövedelemforrásunkat és annak mértékét is. A bank ezen felül felméri azt is, hogy van-e más törlesztendő hitelünk is, továbbá azt is, hogy az ingatlanra van-e már másik jelzáloghitel terhelve. Mindezeket figyelembe véve dönt fizetőképességünk felől, valamint a folyósítható jelzáloghitel összegéről is.

Jelzáloghitel szabad felhasználásra igényelhető már megterhelt ingatlanra is?

Amennyiben már van az ingatlanon jelzáloghitel, de újabb kölcsönre van szükségünk, van lehetőségünk rá. A bank az ingatlan értékének meghatározott százalékáig engedi terhelni az ingatlant. Ilyen jellegű igény esetén nagyban számít a jövedelem nagysága is, hogy mindkét hitel párhuzamos fizetése garantált legyen.
Jövedelmünk terhelhetőségét is limitálják a bankok, 400.000 Ft alatti jövedelem 50%-ig, 400.00 Ft feletti pedig annak 60%-áig terhelhető meg hitellel.

Az ingatlanok esetében a terhelhetőség mértékét az ingatlan aktuális piaci értékének max. 80%-ig engedélyezik. Bizonyos bankoknál csak ennél kisebb mértékű jelzálogterhelést fogadnak el.

Jelzáloghitel ajánlatok szabad felhasználásra egy helyen,
hasonlítsa össze őket kényelmesen, otthonában!

További blogbejegyzések

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom
Hitelkártyát, hogy használjuk megfelelően?

Hitelkártyát, hogy használjuk megfelelően?

2018.11.04.

Kétféle véleményt hallhatunk azoktól, akiknek valaha volt hitelkártyája. Mert hitelkártyát használni sokak szerint lehúzás, és ez a világ legrosszabb dolga, mások viszont akár egyszerre többet is használnak, és nagyon szeretik a vele járó előnyöket. Nekik van igazuk!

Tovább olvasom
Leggyorsabb személyi kölcsön – melyiket válasszam?

Leggyorsabb személyi kölcsön – melyiket válasszam?

2019.12.05.

A leggyorsabb személyi kölcsön amit keresel, akkor tulajdonképpen a gyorskölcsönök között kell szétnézned. Hiszen ezek tulajdonképpen ugyanazok, csupán a nevük más. Lassanként eljutunk odáig, hogy minden banknál megtalálható lesz ez a hiteltípus, ami ki is fogja szorítani a piacról a hagyományos személyi kölcsönöket.

Tovább olvasom
Pénzügyi összehasonlító portálok – miben nyújtanak segítséget?

Pénzügyi összehasonlító portálok – miben nyújtanak segítséget?

2019.06.14.

Sokan állnak szkeptikusan a hitelekhez, ami nem is csoda a 2006-os hitelválság után. Szerencsére egyre többen állnak úgy a dologhoz, hogy pénzügyi tudatossággal közelítik meg a kérdést, és hosszas mérlegelésnek vetik alá a hiteltermékeket, illetve azt, hogy szükségük van-e rá egyáltalán. A pénzügyi összehasonlító portálok az előbbiben nyújtanak segítséget. Azaz a felkeresésükkel könnyebbé teheted a döntést, hogy melyik hitelt is válaszd.

Tovább olvasom