Jelzáloghitel autóvásárlásra – szabad felhasználású jelzáloghitel autóvásárlásra is igénybe vehető!

 Jelzáloghitel autóvásárlásra abban az esetben járható út, ha rendelkezik saját ingatlannal és az tehermentes. Amennyiben van már rajta jelzálog, abban az esetben sem kell feladnunk, egy feltétel azonban itt már adódik! A jelenlegi és a felvenni kívánt jelzáloghitel együttesen nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének 80%-át.

Jelzáloghitel autóvásárlásra: elég lesz fedezetként az ingatlan?

A másik szempont, aminek meg kell felelnünk, az a jövedelmünk mértéke. A bank ugyanis elsődleges fedezetként az ingatlan értékét veszi figyelembe, de nyilvánvaló, hogy törlesztenünk kell valamiből. Ezért jelzáloghitel igénylésekor a hitelképesség vizsgálata során kérni fognak jövedelemigazolást is, továbbá munkaviszonyunkat is igazolnunk kell. Próbaidő vagy felmondási idő alatt lévő munkaviszonyt nem fogadnak el.

Jelzáloghitel igénylésekor sem szerepelhetünk a KHR – ben sem aktív, sem passzív státuszban!

További feltétel, hogy „jó adósnak” számítsunk, azaz ne szerepeljünk a KHR rendszerben (más néven BAR-lista). Az aktív státusz eleve kizáró oknak számít, passzív státuszban pedig az összes tartozást követően még min. 1 évig nem vagyunk hitelképesek. Bizonyos esetekben, – pl. személyi kölcsön- a bankok egy része már hajlandó kölcsönt adni, de csak kedvezőtlenebb feltételekkel!

Hasznos információ továbbá az is, hogy aktív és passzív státuszban lévőket bizonyos bankok zálogkötelezettként elfogadnak. KHR vagy BAR – lista fogalma, bővebb információk ITT

A jelzáloghitel autóvásárlásra kedvezőbb megoldás lehet, mit egy autóvásárlási hitel vagy egy lízing?

Mindenképpen hasznos tájékozódnia, mielőtt döntést hozna. A szabad felhasználású jelzáloghitel szintén fix törlesztő részletekben fizethető, viszont a hosszabb futamidő, mely itt választható opció, jelentősen lecsökkentheti a havi részletek összegét.
Másik nagy előnye, hogy elő –és végtörlesztésre is van lehetőségünk. Az ezzel járó költségekkel számolva is, összességében jobban járunk. Ennek költségeiről a bankok aktuális Hirdetményeiből tájékozódhatunk.

Jelzáloghitel igénylésekor milyen típusú ingatlanfedezetet fogad el a bank?

A bankok meghatározzák, mely típusú ingatlanokat tartanak elfogadhatónak jelzáloghitel fedezeteként:

Lakóingatlant, mely lehet családi ház, ikerház, sorházi lakás, társasházi lakás, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan, vegyes funkciójú lakóingatlan, (utóbbinál feltétel, hogy 50%-nál nagyobb területet használjunk a lakásként)
Hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló épület
Beépítetlen terület vagy építési telek

Bizonyos bankok egyéb ingatlantípusokat is elfogadnak. Ha az Ön fedezetként felajánlható ingatlanja egyik kategóriába sem sorolható be, érdeklődjön munkatársainknál, örömmel segítünk!

Fontos tudnivaló!

Maximum 3 ingatlant vonhatunk be fedezetként egy jelzáloghitel ügyletbe. Az ingatlan típusán kívül a pénzintézetek meghatározzák az ingatlan minimumként elvárt forgalmi/piaci értékét, illetve a Hitel biztosítéki értékét is. (HB érték)

Hasonlítsa össze a bankok aktuális ajánlatait egy helyen az expresszkolcson.hu-n!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!