Lakástakarék – halmozott előnyök állami támogatással!

2017.05.07.

A lakástakarék lakásvásárlásra, felújítására fordítható megtakarítás. Állami támogatást is kapunk befizetéseink után, továbbá tőke-és hozam garantált betét, ennek köszönhetően rendkívül közkedvelt megtakarítási forma. Lényege, hogy egy általunk meghatározott összeget minden hónapban befizetünk a szerződésben foglaltak szerint a választott megtakarítási idő teljes időtartama alatt.

Lakástakarék – halmozott előnyök állami támogatással!

A lakástakarék összeghez a havi befizetésünk összegének 30%-át kapjuk állami támogatásként. Ennek maximum összege évi 72.000 Ft lehet. Az állami támogatással megnövelt megtakarításunkra ezen felül betéti kamat is jár. A lejáratkor kedvező feltételekkel igényelhetünk hitelt is, amennyiben szükséges.

Mire használhatjuk fel a megtakarított összeget?

A megtakarított összeget kizárólag lakásvásárlásra vagy felújításra fordíthatjuk. Utóbbi esetben csak saját tulajdonban lévő ingatlanra, illetve amelyen haszonélvezeti jogunk van!A teljes összeggel el kell számolnunk, számlákkal igazolva, hogy mire fordítottuk.

Milyen megtakarítási időszakra és mekkora havi összeggel köthető lakástakarék?

A legrövidebb időtartam 4 év lehet, a havi megtakarítás összege pedig max. 20.000 Ft/ hó. Ezzel a konstrukcióval (4 év-20.000Ft/hó) 10-12% garantált éves hozamra tehetünk szert. A 4 éves futamidő végén az összegyűjtött megtakarításunk mellé kb. 300.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatást is kapunk.

Egy szerződéshez egyszer jár az állami támogatás. Viszont van mód arra,

hogy többször is igénybe vehessük törvényes keretek között!

Hogyan többszörözhetjük meg a lakástakarék mellé járó állami támogatás összegét?

Alapszabály: A szerződés alapszabályának értelmében mindig az rendelkezik az összeggel, aki a kedvezményezett!

Alapesetben: A szerződéskötésekor Ön lesz a szerződő fél és egyben a kedvezményezett is, így Ön lesz jogosult az összeggel rendelkezni. (Ha a szerződő fél nem jelöl ki kedvezményezettet, ő maga lesz az.)
A lakástakarék esetében, amennyiben az egyenes ági rokonok összefognak, van lehetőség az állami kedvezmény többszörözésére.

A saját nevére kötött szerződésben ugyanis Ön bármely egyenes ági rokonát megjelölheti kedvezményezettként. Lejáratkor Ő rendelkezhet majd az összeggel az Ön javára!
Hogy ez miért jó?
Mert így párhuzamosan lehet az Ön nevére kötött, több lakástakarék is, amelyeket havonta fizet szerződésenként. Mivel minden szerződésnél más lesz a kedvezményezett személy, mindegyikre jár az állami támogatás! A megtakarítások összegei pedig összevonhatóak lesznek a futamidő végén.

A lényeg, hogy a saját nevünkre megkötött szerződésekben mindig más legyen a kedvezményezett személy!

Alapszabály, hogy kizárólag egyenes ági rokon lehet a kedvezményezett minden esetben!

Kiket ismer el a bank egyenes ági rokonokként?

Egyenes ági rokonok: Vér szerinti szülők, nagyszülők, testvérek, unokák, dédunokák, ükunokák

Lakástakarék – további szerződési módozatok, információk

Az Ön bármelyik egyenes ági rokona is köthet lakástakarék szerződést úgy, hogy nem jelöl meg kedvezményezettet, így ő maga lesz az, tehát ő rendelkezhet az összeggel az ön javára. Másik lehetőség, hogy Önt jelöli meg kedvezményezettként.

A fentiek értelmében egyrészt közeli rokonaink száma, másrészt anyagi lehetőségeink szabják meg, hogy hányszor vehetjük igénybe az állami támogatás összegét.
Családi összefogással, a megtakarítási idő végén összeadva a megtakarított összegeket, jelentős összeggel gyarapíthatjuk a közös otthon megvásárlásához szükséges önerő mértékét.

További előnye, hogy az általánosnál kedvezőbb feltételekkel kaphatunk hitelt is a lakásvásárláshoz.
Nagyon fontos, hogy a szerződés szerinti összeget –mindegyiket!- fizessük is be pontosan, lehetőleg azonos időben, minden hónapban! A későbbi hitelfelvételnél pozitívan értékeli a bank a precíz, megbízható hozzáállást a befizetéseknél.

Számoljunk, mérlegeljünk, mekkora összeget tudunk megtakarításként félretenni 4 évig, minden hónapban. Érdemes kihasználni a lehetőséget, amennyire csak lehetőségeink engedik.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy amennyiben meglévő ingatlanra szeretné költeni a megtakarított összeget, lakóépületnek legyen nyilvánítva az ingatlan! A támogatás összege nem igényelhető vissza semmilyen formában.

Lakástakarék felhasználási lehetőségei:

  • Lakásvásárlás
  • Építési telek megvétele,
  • Idősek otthonába belépési összeg,
  • Meglévő lakáshitel előtörlesztése vagy végtörlesztése,
  • Jelenlegi lakásának, házának felújítása,
  • Lakáskorszerűsítés.
  • Nem mozdítható, beépített bútorok készíttetése. Itt széles a paletta, nézzen utána pontosan, ha erre szeretné felhasználni.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

5,6%

Futamidő

15 hó

Hitelösszeg

40.000 Ft - 600.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Adósságrendező hitellel, kiválthatok egyszerre több kölcsönt is?

Adósságrendező hitellel, kiválthatok egyszerre több kölcsönt is?

2018.10.14.

Ha olyan hitellel rendelkezel, amit már nem tudsz biztonsággal fizetni, és felemészti a családod havi jövedelmét. A hiteled kondíciói már jócskán elavultnak számítanak, és jobbnál jobb ajánlatok jönnek szembe veled minden nap, akkor ideje elgondolkodnod, hogy adósságrendező hitellel kiváltsd a hitelidet.

Tovább olvasom
Egy hitelt szeretnél törleszteni! Válaszd az adósságrendezést!

Egy hitelt szeretnél törleszteni! Válaszd az adósságrendezést!

2018.09.22.

Sokan vannak, akik évek óta fizetik a kölcsöneiket, és nem látják az alagút végét. A régebbi típusú hitelek kondíciói ma már elavultnak számítanak, és aki ismeri a jelenlegi trendeket, annak eszébe se jutna felvenni őket. Ha te is így vagy ezzel, és lassan, de biztosan elborítanak a régi hiteleid, akkor van a számodra egy jó hírünk: az adósságrendező hitelt pont neked találták ki!

Tovább olvasom
Hitelkiváltó hitel a menekülési útvonal az adósságspirálból

Hitelkiváltó hitel a menekülési útvonal az adósságspirálból

2017.03.19.

Hallott már a hitelkiváltó hitelről? Mi a hitelkiváltó hitel lényege? Miért lehet Önnek is megoldás? Ön is fizeti még mindig a régi, kedvezőtlen feltételekkel felvett deviza alapú hitelt? Lassan összecsapnak a feje felett a hullámok? A megélhetésre már alig marad pénz? Több hitele is van és már nem látja át, melyiket mikor is kell fizetni?

Tovább olvasom
Hitelt alacsony kamatra, lehetséges-e?

Hitelt alacsony kamatra, lehetséges-e?

2017.11.28.

Hitelt alacsony kamatra, egy-két tipp a hitelfelvételhez. 

Tovább olvasom