Hitelfelvétel veszélyei – Miket érdemes átgondolni egy hitel felvétele előtt?

Hitelfelvétel manapság hétköznapi dolognak számít, ám nem is annyira régen az emberek még körültekintően, megfontoltan és tervezetten használták ki a hitelek előnyeit, pontosan ismerve a lehetséges kockázatot. Ebben a cikkben a hitelfelvétel kockázatairól olvashat, néhány életszerű példán keresztül bemutatva, mely esetekben érdemes, mely esetekben nem ajánlott egy hitel felvétele.

Hitelfelvétel veszélyei I. – Fizetésképtelenség esélye

  • Egy kedvező hitel igénylése előtt mindig kalkuláljunk nem várt eseményekkel is, amelyek megakadályozhatnak bennünket a hitel törlesztőrészletek rendszeres fizetésében. A bankok egy ideig türelmesek késés esetén, de egy idő után extra költségekre is számíthatunk, ha nem fizetünk időben. 

TIPP 1 – Hitelfelvétel egy kis tartalékkal

  • Ha egy 2 hetes betegszabadság, vagy egy kisebb értékű extra kiadás is gondot jelenthet, akkor célszerű a felvett hitel egy kis részét (kb. 2-3 havi törlesztő részletnek megfelelő összeg) félre tenni baj esetére. Így nem kell attól tartanunk, hogy plusz kamatot, kezelési költségeket, késedelmi kamatokat számol fel a bank, hiszen van annyi tartalékunk, hogy ne okozzon gondot a rendszeres törlesztés.

Hitelfelvétel veszélyei II. – Optimális törlesztőrészlet és futamidő

  • Figyeljünk rá, hogy a havi vagy heti törlesztőrészlet fizetése ne a megélhetésre és egyéb szükségszerű kiadásokra szánt keretből történjen. Ha az ilyen költségekkel sakkozunk, előfordulhat, hogy egyszer választanunk kell a hitel fizetése és a villanyszámla befizetése között.

TIPP 2 – Hitelfelvétel hosszabb távra

  • A futamidő kitolásával a havi vagy heti részlet ugyan alacsonyabb lesz, de a kifizetett végösszeg kicsit magasabb. Ha a hiteligénylés célja egy beruházás, ami idővel „visszatermeli” az árát (például fűtés korszerűsítés, gazdaságosabb autó csere stb.), akkor megéri hosszabb futamidőt vállalni.
  • Nyaralásra, luxuscikkekre, vagányabb autóra hitelt felvenni csak akkor tanácsos, ha a törlesztőrészlet fizetése biztosan nem jelent majd gondot.

Az www.expresszkolcson.hu -n összegyűjtöttük a bankok személyi kölcsön ajánlatait, egy helyen össze tudja hasonlítani őket!

Csak annyit fizessen a kölcsönért, amennyit feltétlenül szükséges!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!