LTP meghatározása 

LTP azaz lakástakarék pénztár: mint a neve is mutatja, lakáscélú takarékoskodás. Lényege, hogy a választott futamidő alatt minden hónapban precízen befizetünk egy fix összeget, melyet félre tudunk tenni. Az állam minden évben hozzáteszi az egy év alatt befizetett összeg 30%-át, mely vissza nem térítendő juttatás, továbbá kamat is jár a betétre. Az állami támogatás legmagasabb összege éves szinten max.72.000 Ft. Ezt a legmagasabb betéti összeg esetén tudjuk elérni, mely havonta max. 20.000 Ft.

További részleteket itt olvashat

Miért annyira közkedvelt még a lakástakarék pénztár?

Kiemelkedően magas hozamot érhetünk el! Hogy hogyan?

Számoljunk kicsit a max. 20.000 Ft-os havi betéttel:

12×20.000 Ft befizetés= 240.000 FT/év. Ehhez kapjuk a 72.000 Ft állami támogatást, ezzel összesen 312.000 Ft-ra emelkedik megtakarításunk összege. Ha hónapokban számolunk, akkor a 20.000 Ft-ot vehetjük úgy, mintha 26.000-et tettünk volna félre! Ezen felül jár még a kamat és a kamatadó-mentes státusz is!

Annyira kedvező a hozama, hogy ingatlanhoz kapcsolódó befektetésként is sokan igénybe veszik.

A lakástakarék pénztár másik legnagyobb előnye, amiért igazán közkedvelt megtakarítási forma magánszemélyeknek, az a rugalmassága, ahogyan élethelyzetünkhöz igazíthatjuk!

Ha anyagilag jobb helyzetbe kerülünk, emelhetjük a havi befizetés összegét (de max 20.000 Ft lehet!) Anyagi gondok esetén pedig mérsékelhetjük azt, akár időszakosan is. Ha pl. a futamidő alatt más forrásból meg tudtuk oldani a lakás felújítását, válthatunk hosszabb futamidőre, és felhasználhatjuk pár évvel később a nagyobb összeget gyermekünk első lakáshoz jutásához.

Ha anyagi lehetőségeink engedik, és több gyermekünk van, párhuzamosan is gondoskodhatunk mindkettőjükről, vagy a korkülönbségből adódóan, amikor lejár az egyik LTP a nagyobbiknak, indíthatunk egyet a kicsinek is.

Hogyan szerződjünk okosan? Hogyan vehetjük igénybe akár többszörösen az állami támogatást?

A jogszabályok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyenes ági rokonok összefogjanak és megtöbbszörözzék a lakáscélú megtakarításukat. Egy nagyobb családi ház felújítására pl. egy LTP megtakarítás nem elég.

Viszont ha kötünk egy szerződést a saját nevünkre, ahol mi vagyunk a kedvezményezettek és egy másikat is, ahol gyermekünket nevezzük meg kedvezményezettként, a lejáratkor összevonhatjuk a két megtakarítás összegét és felhasználhatjuk ugyanarra az ingatlanra J

Többféle módja, variációja is van a megtakarítás többszörözésnek!

Bővebben az alábbi linken olvashat erről, az ajánlatok alatti részben

Milyen élethelyzetekben kiváló megoldás az LTP megtakarítás?

Összefoglaltunk néhányat a lehetőségek közül

 

 

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!