LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

2016.09.11.

LTP azaz lakástakarék pénztár: mint a neve is mutatja, lakáscélú takarékoskodás. Lényege, hogy a választott futamidő alatt minden hónapban precízen befizetünk egy fix összeget, melyet félre tudunk tenni. Az állam minden évben hozzáteszi az egy év alatt befizetett összeg 30%-át, mely vissza nem térítendő juttatás, továbbá kamat is jár a betétre. Az állami támogatás legmagasabb összege éves szinten max.72.000 Ft. Ezt a legmagasabb betéti összeg esetén tudjuk elérni, mely havonta max. 20.000 Ft.

LTP vagy lakástakarék pénztár: előnyök és tudnivalók közérthetően

Miért annyira közkedvelt még a lakástakarék pénztár?

Kiemelkedően magas hozamot érhetünk el! Hogy hogyan?

Számoljunk kicsit a max. 20.000 Ft-os havi betéttel:

12×20.000 Ft befizetés= 240.000 FT/év. Ehhez kapjuk a 72.000 Ft állami támogatást, ezzel összesen 312.000 Ft-ra emelkedik megtakarításunk összege. Ha hónapokban számolunk, akkor a 20.000 Ft-ot vehetjük úgy, mintha 26.000-et tettünk volna félre! Ezen felül jár még a kamat és a kamatadó-mentes státusz is!

Annyira kedvező a hozama, hogy ingatlanhoz kapcsolódó befektetésként is sokan igénybe veszik.

A lakástakarék pénztár másik legnagyobb előnye, amiért igazán közkedvelt megtakarítási forma magánszemélyeknek, az a rugalmassága, ahogyan élethelyzetünkhöz igazíthatjuk!

Ha anyagilag jobb helyzetbe kerülünk, emelhetjük a havi befizetés összegét (de max 20.000 Ft lehet!) Anyagi gondok esetén pedig mérsékelhetjük azt, akár időszakosan is. Ha pl. a futamidő alatt más forrásból meg tudtuk oldani a lakás felújítását, válthatunk hosszabb futamidőre, és felhasználhatjuk pár évvel később a nagyobb összeget gyermekünk első lakáshoz jutásához.

Ha anyagi lehetőségeink engedik, és több gyermekünk van, párhuzamosan is gondoskodhatunk mindkettőjükről, vagy a korkülönbségből adódóan, amikor lejár az egyik LTP a nagyobbiknak, indíthatunk egyet a kicsinek is.

Hogyan szerződjünk okosan? Hogyan vehetjük igénybe akár többszörösen az állami támogatást?

A jogszabályok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyenes ági rokonok összefogjanak és megtöbbszörözzék a lakáscélú megtakarításukat. Egy nagyobb családi ház felújítására pl. egy LTP megtakarítás nem elég.

Viszont ha kötünk egy szerződést a saját nevünkre, ahol mi vagyunk a kedvezményezettek és egy másikat is, ahol gyermekünket nevezzük meg kedvezményezettként, a lejáratkor összevonhatjuk a két megtakarítás összegét és felhasználhatjuk ugyanarra az ingatlanra J

Többféle módja, variációja is van a megtakarítás többszörözésnek!

Bővebben az alábbi linken olvashat erről, az ajánlatok alatti részben

Milyen élethelyzetekben kiváló megoldás az LTP megtakarítás?

Összefoglaltunk néhányat a lehetőségek közül

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

6,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Számlás Prémium400 Könnyített Kölcsön

THM

7,4% - 7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

5,7%

Futamidő

72 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 420.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

2018.06.06.

Akik szokták olvasni a cikkeinket, biztos azonnal rávágják, hogy a lakástakarék az a legjobb megtakarítási forma, pedig a válasz nem is ennyire egyértelmű, illetve nem úgy, ahogy gondolhatnánk. Nézzük meg ezt a kérdést kicsit alaposabban, hiszen ahogy mindenki, úgy mi is a legjobbat keressük!

Tovább olvasom
LTP állami támogatás, mit kell tudni róla?

LTP állami támogatás, mit kell tudni róla?

2018.05.31.

A lakástakarék manapság az egyik legnépszerűbb befektetési forma a magas hozama és a biztonságossága miatt. A magas hozamot az állami támogatás teszi lehetővé, amit a befizetésre kapsz, és fixen 30%. De mit is jelent ez konkrétan?

Tovább olvasom
Lakástakarék, mit kell tudni róla?

Lakástakarék, mit kell tudni róla?

2018.05.29.

A lakástakarék, azaz a lakás-takarékpénztár állam által támogatott megtakarítási lehetőség; az állami támogatás mértéke fix 30% befizetésenként, de ez maximum évi 72.000 Ft lehet, Ebből következik, hogy a maximálisan befizethető összeg havi 20.000 (évi 240.000) Ft.

Tovább olvasom
Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

2019.04.08.

Valószínűleg Te is hallottál már a „falusi CSOK-ról”, hiszen az utóbbi időben elég sok fórumon foglalkoztak vele. Most végre megszületett az ezzel kapcsolatos döntés is. Mi is górcső alá vesszük ezt az intézkedést, hiszen könnyen meglehet, hogy ez fogja beindítani a vidéki ingatlanpiacot!

Tovább olvasom